​7 tips for sikker handel på internettet

Publisert December 15, 2017

Handel på internettet er både enkelt og tidsbesparende. Med nogle få tastetryk kan du få alle varer leveret til dit hjem, uden at du behøver at stresse over fulde parkeringspladser og lange køer. Årets bonus er, at mange nu kan købe madvarer på internettet og få dem leveret til døren.

Det, som de færreste tænker på, når de sidder i sofaen og skal til at betale, er, at den betalingsmåde, som du vælger, også er et sikkerhedsvalg. Vælger du at betale med kreditkort, kan du henvende dig til kortudstederen, hvis du ikke modtager de varer, som du har bestilt. Samtidig behøver du ikke at eksponere din lønkonto, fordi kreditkortet ikke er knyttet til den.

Selvom handel på internettet er en enkel og tidsbesparende måde at handle på, er det vigtigt at tænke sig om en ekstra gang for at undgå svindel. Ekstreme lokketilbud er en af de måder, som svindlerne bruger for at få tilgang til dine personlige oplysninger.

Hvordan handler du sikkert på internettet?

  1. Kontroller, at butikken er velanset og til at stole på. Undersøg andres erfaringer med netbutikken, f.eks. i forum, og kontroller, at butikken har offentliggjort kontaktinformation. En ægte sælger har ikke noget imod at blive kontaktet.
  2. Hvis du er i tvivl, om en netbutik er ægte, bør du kontakte butikkens kundeservice ved at ringe eller sende e-mail. Får du ikke svar, så brug andre butikker.
  3. Sammenlign priser i flere butikker. Der findes tjenester, som sammenligner priser i mange netbutikker for dig.
  4. Vær forsigtig med tilbud, som virker for gode til at være sande. Ekstremt gode tilbud er et kneb, som svindlere bruger til at få fat på personlige oplysninger.
  5. Oplys ikke mere information end højst nødvendigt, da det mindsker risikoen for svindel.
  6. Kontroller slutsummen, før du betaler. I nogle butikker pålægges der ekstra afgifter eller fragt. Hvis du bestiller fra udlandet, tilføjes der moms i Danmark, hvis værdien af varerne og fragtomkostningerne overstiger en værdi af 350 DKK (gyldig per 12. december 2017). Derudover tillægges der told på nogle varer, så kontroller dette, før du bestiller for at undgå flere omkostninger, når du modtager varen.
  7. Før du betaler, skal du kontrollere, at du er på en sikker betalingsside. Kontroller, om der står https før internetadressen (url’en) og se efter hængelås-symbolet. Hvis symbolet vises, krypteres de betalingsoplysninger, som du sender.

Hvis du ønsker at vide mere om sikkerhed på internettet, bør du se vores film om sikker handel på nettet og læs mere på vores sikkerhedssider.