Entercard-kunder på de skandinaviske markeder benytter sig stadig mere af kontaktløse betalinger. Selv om antallet er vokset stabilt i de seneste år, er der sket et markant skifte i forbrugernes betalingsvaner efter at Covid-19 ramte samfundet i marts i år. Det viser tal fra Entercard.
Markant vækst
Norge har længe været bagude i forhold til både Sverige og Danmark, når det kommer til antallet af kontaktløse autorisationer, men den forskel er blevet udlignet i perioden fra 1. januar 2020. Fra det tidspunkt skulle alle norske betalingsterminaler understøtte kontaktløs betaling.
På alle de skandinaviske markeder er antallet vokset siden nytår, men det var først i marts, at man kunne registrere en tydelig ændring i forbrugernes betalingsvaner.
Især de norske forbrugere har været hurtige til at omstille sine betalingsvaner i år. I perioden fra marts til juli voksede antallet af kontaktløse autorisationer med hele 161 procent.
På det svenske marked er antallet af kontaktløse autorisationer vokset med 43,5 procent fra marts til juli, mens det i Danmark er vokset med 63,8 procent i samme periode.
Flere forklaringer på udviklingen
Et så tydeligt skifte i forbrugernes betalingsvaner sker ikke kun som følge af, at de respektive myndigheder i de skandinaviske lande har rådet folk til at undgå direkte berøring med blandt andet betalingsterminaler.
– Udviklingen kan kun lade sig gøre fordi en stor del af de udstedte betalingskort og terminaler allerede understøtter kontaktløse betalinger. Det, at så mange har mulighed for at betale kontaktløst er resultatet af en teknisk indsats og en stor vilje til at introducere nye betalingsformer. Det siger Thom Frisell Njerve, Senior Card Specialist hos Entercard.
– Udviklingen skyldes ikke kun Covid-19 og anbefalingerne om, at man skal undgå at røre ved betalingsterminalerne. Den skal også ses i lyset af både den omfattende tekniske indsats og lovgivningen, uddyber Njerve, som har over 30 års erfaring i kortbranchen.