​Første klasse på Tove Ditlevsens Skole lærer skak med Entercard

Publisert april 7, 2015

Der er fuld koncentration, når børnene i første klasse på Tove Ditlevsens Skole på Vesterbro kaster sig ud i et spil skak en torsdag morgen i januar. I løbet af tre uger har 120 børn på skolen modtaget skakundervisning fra medarbejdere i Entercards danske afdeling. Formålet med samarbejdet er at udvikle børnenes logiske og analytiske sans.

Undervisningsforløbet indgår i et større projekt, hvor Entercards afdelinger i København, Oslo og Stockholm har undervist i skak på lokale skoler. Omkring 10.000 børn har indtil videre deltaget i den internationale undervisning og skakkonkurrencerne Yes2Chess, som også er en del af projektet.

– Skak udvikler børnenes logiske og analytiske evner, som er vigtige egenskaber i vores arbejde. Det er derfor, vi har valgt at engagere os i skak, siger Melita Ringvold, Kommunikationschef og leder af CSR-afdelingen hos Entercard.

Eleverne har i løbet af de tre uger lært, hvordan de forskellige brikker bevæger sig, hvordan nogle af dem er mere værdifulde end andre, og hvordan man skal tænke flere træk frem for at forsvare den skrøbelige konge bedst muligt.

– Vi har set stor progression, både i deres motivation men også i deres spil. Koncentrationsevnen i forhold til skakspillet er blevet meget bedre, og nu er de begyndt at spille på kryds og tværs i klassen. Det har været rigtig godt for sammenholdet, siger Camilla Larsen, klasselærer i 1.A.

For at ruste sig til opgaven har Entercards medarbejdere fået en introduktion af Dansk Skoleskak, og har bagefter udviklet et undervisningsoplæg til eleverne. Målsætningen har været at lære børnene nok til at de kan fortsætte med at udforske skakspillet på egen hånd.

– De ved nu, hvordan spillet fungerer, hvilket giver dem et godt udgangspunkt for at fortsætte med at lære og spille skak. Så jeg synes faktisk vi slipper dem et rigtig godt sted, siger en af underviserne, Espen Juhl Hansen, som til daglig er analytiker hos Entercard.

Ifølge Maria Corfitsen, lærer på Tove Ditlevsens Skole, træner skakken børnenes hukommelse og logiske forståelse og forbedrer deres indlæringsevne. Hun fortæller også, at projektet har budt på en dejlig overraskelse, skakkens stillesiddende karakter taget i betragtning.

– Nogle af vores drenge, som har masser af krudt i røven, er blandt dem, som har profiteret mest af det her. De har haft stor glæde af forløbet, siger Corfitsen.