Hvilken valuta er bedst at betale med?

Publisert juli 7, 2014

Mange betaler mere end de behøver i udlandet.

Danskere er nogle af dem der bruger betalingskort mest i udlandet, og mange er ikke klar over, at de kan tabe store beløb, hvis de vælger forkert valuta ved betaling.

Når du skal købe noget i udlandet, kan du ofte vælge, om du vil betale i danske kroner eller lokal valuta. Mange klør sig i håret, når de får denne valgmulighed, og synes det er nemmest at betale med danske kroner. Det kan blive dyrt. Lær forskellen på betaling med kroner og lokal valuta en gang for alle!

Hvad er forskellen?
Hvis du vælger danske kroner, er det ofte butikken selv, som bestemmer kronekursen. I visse lande kan du desuden også opleve, at butikkerne opkræver en provision, såkaldt “surcharging”.

En tommelfingerregel er, at du altid skal vælge lokal valuta, det er billigere. Så slipper du for ekstraomkostninger, og du får den bedste kurs omregnet af VISA eller MasterCard. 

Sikrest med kort
Det er meget sikrere at bruge kort i udlandet end at gå rundt med store beløb i kontanter, og du har en godt forbrugerbeskyttelse, hvis uheldet skulle være ude.

Det er sikrest at betale med kreditkort frem for andre typer af hævekort, når du handler i udlandet. Hvis du bruger kreditkortet til ferieudgifterne, kan du nemt tjekke, om beløbende passer, før du betaler regningen, når du er kommet hjem.

En anden vigtig huskeregel er altid at bruge chip, når du betaler med kreditkortet i udenlandske hæveautomater. Chip er en udbredt betalingsløsning over hele verden, og den er sikrere end at bruge magnetstriben.

Vidste du, at… 

… Brugsstedet er forpligtet til at oplyse vekselkursen.
… Du har krav på at vælge, om du ønsker at betale i dansk eller lokal valuta.

… Ved betaling i dansk valuta skal vekselkursen og eventuelle gebyrer være anført på kvitteringen.