Phishing: Det skal du være opmærksom på

Publisert September 10, 2020

Den mest almindelige form for phishing foregår via mail, hvilket efterhånden er noget, de fleste har hørt om. Den slags mails kan være vanskelige at identificere som svindel, fordi de ser ud til at komme fra troværdige afsendere. I realiteten kommer de fra bedragere, som skjuler sig bag falske adresser for at opnå økonomisk vinding eller få fat i følsomme oplysninger.

Phishing-mails opfordrer dig til at klikke på links til hjemmesider, som ligner originale og velkendte hjemmesider, som folk har tillid til.

Skadelig software

Bedragere forsøger også at få folk til at downloade skadeligt software. Det kan for eksempel være en add-on til din browser. Den slags software kan installere en såkaldt ’trojaner’ på din computer – en virus, som kan opsnappe og videresende de oplysninger, du indtaster på computeren.

Det betyder, at kontodetaljer og andre private oplysninger, som du indtaster, risikerer at havne i hænderne på kriminelle.

Du kan forebygge dette ved at være opmærksom på, hvem der har lavet de programmer, du installerer, og ved regelmæssigt at scanne din computer for virus.

SMS-phishing

Måske har du oplevet at få en besked fra et mistænkeligt nummer? SMS-phishing – også kendt som smishing – er en stadig mere udbredt form for svindel. Hvis du modtager en besked fra et udenlandsk nummer, skrevet på dansk, og indholdet ikke giver mening, skal du lade være med at klikke på links i beskeden.

I nogle tilfælde vises afsenderens navn som tekst på skærmen. Den slags beskeder udsendes ofte fra kendte organisationer. Enhver med bare lidt teknisk indsigt kan til gengæld sende beskeder, som ser ud til at komme fra andre. Det er derfor vigtigt at vurdere, om de links, du får tilsendt, er troværdige, og at du spørger dig selv, om det giver mening, at du har modtaget beskeden.

Gode vaner

Der findes nogle forskellige huskeregler, som du kan bruge, for at minimere risikoen for at blive udsat for svindel. Undersøg altid, om afsenderens adresse stemmer overens med navnet øverst i mailen. Det er også en god idé at tjekke de links, beskeden indeholder. Vær altid bevidst om, hvilke oplysninger du deler på vegne af dig selv og andre.